JURRE HAANSTRA, componist en dirigent


Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma studeerde Jurre Haanstra compositie aan het Rotterdams Conservatorium bij Theo Loevendie en orkestdirectie bij Jan Stulen en André Presser.

Als jazzmusicus won hij in 1971 met zijn kwartet het Loosdrecht Jazz Concours.

Sindsdien componeerde en dirigeerde hij vele filmscores, waaronder die voor succesvolle televisieseries als DE BRUG, WIJ ALEXANDER en HET VERDRIET VAN BELGIË (Claude Goretta's verfilming van de trilogie van Hugo Claus).

Met gastsolist Toots Thielemans nam hij zijn muziek op voor de populaire televisieserie BAANTJER en sindsdien is hij verantwoordelijk voor de muziek van alle afleveringen. Thielemans soleerde reeds twee keer eerder in een Haanstra-soundtrack. In 1983 was dat in Bert Haanstra's speelfilm VROEGER KON JE LACHEN en tien jaar later in de door Rob Houwer geproduceerde speelfilm DE KLEINE BLONDE DOOD.

Meer recente speelfilms die hij van muziek voorzag zijn de thriller CLAIM (met Billy Zane en Louise Lombard), de jeugdfilm PIPO EN DE P-PARELRIDDER, KRUISTOCHT IN SPIJKERBROEK (Crusade in Jeans), de nieuwe Engelstalige speelfilm van Ben Sombogaart (met Joe Flynn en Stephanie Leonidas) en de comedy HANNAHANNAH (met Maria Kraakman en Antonie Kamerling).

Als dirigent en arrangeur was hij betrokken bij talloze producties met onder meer Oleta Adams, Jamie Cullum, Michael Franks, Johnny Griffin, Karel Kraayenhof, Ensemble Roby Lakatos, Michel Petrucciani, Clark Terry, Laura Fygi, Huub van der Lubbe, The Rosenberg Trio, Alessandro Safina, Herman van Veen, Paul van Vliet en Lizz Wright.

Als enige Europeaan componeerde en arrangeerde hij een volledige CD voor Stan Getz.

Als gastdirigent trad Jurre Haanstra de afgelopen jaren op met onder meer het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, het Residentie Orkest, het Radio Symfonie Orkest, het Gelders Orkest, het Orkest van het Oosten, het Metropole Orkest, de City of Prague Philharmonic en het Bulgarian Symphony Orchestra.

Jurre Haanstra is docent filmmuziek aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam.

Hij ontving diverse onderscheidingen, waaronder een Edison (1981), de Nederlandse Musicalprijs (1989) en een Gouden Harp (1995).