Uit: De brug


Foto's uit Wij Alexander:

 

RIMKO HAANSTRA ACTUEEL

Weesperzijdefestival 2012 - Jaap!
Op het traditionele Weesperzijdefestival in Amsterdam laten diverse welbekende Nederlandse filmmakers eigen werk zien in - naar verhouding - kleine kring. Ook Rimko Haanstra heeft een paar keer korte films voor het festival gemaakt. In 2012 filmde hij Guus Grooff en Marleen Meijaard, het musikale duo 'Jaap!', die 'Gelukkig Mens' zingen, overgaand in een live optreden van de dames.

Bekijk hier Jaap! - Gelukkig Mens


Rimko Haanstra filmde Wesley Sneijder als negenjarige in de jeugdopleiding van Ajax
Op 31 mei 2012 vertoonde de NOS in een programma van 50 minuten 'De Sneijder-tapes'. Twintig jaar geleden maakte filmmaker Rimko Haanstra een documentaire over de jeugdopleiding van Ajax. Met een vooruitziende blik maakten hij en compagnon Klaas Vos ook wat extra opnamen van de jongetjes die er het meest talentvol uitzagen. Daar was de negenjarige Wesley Sneijder er een van. Met die unieke opnamen gingen Rimko Haanstra en Studio Sport-regisseur Kees Jongkind dit voorjaar in Milaan op bezoek bij Wesley Sneijder. Wat die er van vond was op 31 mei te zien in het programma NOS EK Voetbal op Nederland 1.

V.l.n.r. Rimko Haanstra, Wesley Sneijder en Kees Jongkind in Milaan.


Weesperzijdefestival
Voor het jaarlijkse Weesperzijdefestival in Amsterdam maakte Rimko Haanstra twee korte films, een over de in 2005 overleden buurtgenoot Wally Tax (The Outsiders) en een over de Giro d'Italia, die pal voor Rimko Haanstra's deur een tragisch ongevalletje veroorzaakte.

Geheimtip! Op het buurtfeest Weesperzijdefestival laten diverse bekende filmmakers in 2011 weer onbekend eigen werk zien.

Zie: Springtime in Amsterdam

Zie: Giro d'Italia


Televisieseries De brug en Wij Alexander

Distributeur Just Entertainment heeft twee door Rimko Haanstra geregisseerde televisieseries op DVD uitgebracht, De brug uit 1989-1990 en Wij Alexander uit 1996-1998. Voor beide series componeerde Jurre Haanstra de muziek.

De brug
Het verhaal - ontleend aan een boek van Anton Coolen - speelt zich af in het Noord-Brabantse dorp Weerde, kort voor de Tweede Wereldoorlog. De aanleg van een nieuwe brug over de Maas vlakbij het dorp leidt tot conflicten onder de bevolking: de verbinding met de moderne wereld kent zijn felle voor- en tegenstanders. Tegen hun wil raken de nieuwe huisarts (Marc Klein Essink) en zijn vrouw (Carine Crutzen) betrokken in dit conflict, temeer daar de keiharde aannemer Brenner (Tom Jansen) desnoods over lijken gaat om de brug op tijd op te leveren. Een dubieuze rol speelt ook Jonker Van Weerde Lawieck (Lou Landré), lijsttrekker van de plaatselijke afdeling van de NSB. Voorjaar 1940 duikt er een beminnelijke Duitse handelsreiziger (Marco Bakker) op in het dorp. Hij wordt verliefd op de eigenaresse van de stoffenwinkel en het bevalt hem zó goed dat hij er zich vestigt en het lokale vrouwenkoor weer nieuw leven inblaast. Gaandeweg ontstaat bij een aantal bewoners het besef dat - mochten de Duitsers ooit Nederland willen binnenvallen - ze dan zéker gebruik zullen maken van de zo strategisch gelegen brug…

Regie: Rimko Haanstra
Productie: Tom Burghard
Projectleider KRO: Frank Jansen
Scenario: Tomas Ross
Camera: Dirk Teenstra
Montage: Gys Zevenbergen
Muziek: Jurre Haanstra

Acteurs o.a.:

Marc Klein Essink
Carine Crutzen
Tom Jansen
Rik van Uffelen
Fréderique Huydts
Lou Landré
Barbara Feldbrugge
Hugo Haenen
Carline Brouwer
Serge Henri Valcke

Speeltijd 400 minuten
Prijs 19,95 euro

Uitverkocht


Wij Alexander
Wij Alexander is gebaseerd op het verhaal van de derde zoon van koning Willem III en Sophie van Württemberg. Volgens de geschiedenisboeken had deze Alexander maar een kort leven: van 1851 tot 1884. Groot is dan ook de verbazing van de student psychiatrie Jan Giltay (Hugo Haenen) als hij in 1909 in een kliniek kennismaakt met een zekere Patiënt nummer 4 (Jacques Commandeur), die beweert dat hij prins Alexander is! Inderdaad weet de man opvallend veel van het leven aan het Hof. Ook van andere zijden komen er steeds meer aanwijzingen dat het hier misschien wel eens om de ‘vergeten' kroonprins zou kunnen gaan. Bovendien zou Patiënt nummer 4 beschikken over een geheimzinnig kistje - met informatie die het gehele koningshuis op haar grondvesten zou kunnen doen schudden…

Regie: Rimko Haanstra
Productie: Tom Burghard
Coproducent: Frank Jansen (KRO)
Scenario: Tomas Ross
Muziek: Jurre Haanstra
Titelsong 'Tegen de tijd': Huub van der Lubbe

Acteurs o.a.:

Hugo Haenen
Jacques Commandeur
Hilde Heijnen
Thekla Reuten
Carine Crutzen
Porgy Franssen
Rik van Uffelen
Kees Hulst
Tom Jansen
Jack Wouterse
Brenda Bertin
Arjan Kinderman
Huub van der Lubbe

Speeltijd 360 minuten
Prijs 19,95 euro

Uitverkocht